Home > SYSTEM INSOL > Insol Ca
NAWÓZ PŁYNNY O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI WAPNIA
CHARAKTERYSTYKA NAWOZU:
INSOL Ca jest wysoko skoncentrowanym płynnym nawozem przeznaczonym do stosowania dolistnego, charakteryzującym się wysoką zawartością wapnia. Ponadto koncentrat zawiera azot, magnez oraz mikroelementy stabilizowane za pomocą formulacji AcINS. Przeznaczony jest do zapobiegania zaburzeniom fizjologicznym spowodowanym brakiem wapnia. INSOL Ca zapobiega występowaniu: na jabłoniach - gorzkiej plamistości podskórnej; na wiśniach, czereśniach i śliwach - pękaniu owoców; na pomidorach i papryce - suchej zgniliźnie wierzchołkowej; na roślinach kapustnych - brunatnieniu brzegów liści (tipburn). INSOL Ca poprawia jędrność i trwałość owoców truskawki, wiśni, czereśni i pomidorów. Może być stosowany łącznie z wybranymi środkami ochrony roślin oraz odpowiednimi nawozami INSOL. Nawóz jest całkowicie rozpuszczalny w wodzie, nie tworzy osadów i nie zatyka końcówek opryskiwaczy.
Stosowanie nawozu INSOL Ca zapobiega pękaniu owoców i wpływa korzystnie na lepsze przechowywanie. Zaleca się wykonać 3 zabiegi od zawiązania owoców co 14 dni, w dawce 5 l/ha.
Skład chemiczny w % masowych | Roślina | Termin stosowania | Dawki nawozu i stężenia | |
---|---|---|---|---|
Azot [N]
Wapń [CaO]
Magnez [MgO]
Bor [B]
Mangan [Mn]
Cynk [Zn] |
10,0
14,0
2,0
0,02
0,1
0,02 |
jabłonie | 4 zabiegi od połowy czerwca | 4-6 l/ha 0,5-1 % |
śliwy, czereśnie i wiśnie |
2 zabiegi od zawiązania owoców co 14 dni | 5 l/ha 0,5-1% | ||
pomidory i papryka |
2-3 zabiegi w trakcie wiązania owoców - pod osłonami - w gruncie |
stężenie: 0,1% stężenie: 0,3 % |
||
kapustne | 2-3 zabiegi w okresie wiązania główek | 4-5 l/ha do 1% | ||
truskawki, maliny, porzeczki i agrest |
2-3 zabiegi w okresie wiązania owoców co 7-10 dni | 5 l/ha do 1% |
Stosowanie koncentratów INSOL wg podanych schematów zapewnia:
- lepsze zawiązanie i utrzymanie owoców,
- zmniejszenie strat spowodowanych wiosennymi przymrozkami,
- uzyskanie wysokich i dobrych jakościowo plonów,
- zwiększenie mrozoodporności,
- poprawę kształtu owoców,
- większą jędrność, twardość i trwałość owoców,
- ograniczenia sokowania,
- możliwość dłuższego transportu,
- redukcję porażenia chorobami grzybowymi.
Zapoznaj się również z materiałami dedykowanymi dla INSOL Ca.
Katalog produktowy dla upraw ogrodniczych |